روغن کم کردن موتور نشانه چیست و چرا موتور روغن کم میکند؟ خودروها از قطعات مکانیکی فراوانی تشکیل شدهاند و هر جا که صحبت از قطعات مکانیکی و متحرک باشد نمیتوان اصطکاک را نادیده گرفت. اصطکاک بین این قطعات باعث گرم شدن آنها و در طولانی مدت باعث پیری، فرسودگی و از بین رفتن قطعات خواهد شد. از همین روی کمپانیهای سازنده به فکر افتادند تا به نحوی این اصطکاک را تا حد ممکن کاهش دهند و نتیجه و راهکاری چیزی نبود جز استفاده از روانکارها و پس از آن روغن به عنوان یکی از مهمترین روانکارهای موجود، در موتور خودروها به کار گرفته شد.
یکی از مواردی که برای رانندگان و مالکان خودروها تا حدود زیادی نگرانکننده است، کاهش روغن موتور است چراکه از یک سو میتواند خرابیهای بعدی را در پی داشته باشد و از سویی دیگر افزودن روغن جدید نیز و مخصوصا در وضعیت کنونی اقتصادی، هزینه بالایی را میطلبد. در مقاله ” روغن کم کردن موتور نشانه چیست و چرا موتور روغن کم میکند؟ ” پس از معرفی مختصری روغن موتور، به دلایل اصلی کاهش روغن موتور پرداخته میشود پس در ادامه با سرزمین خودرو نیلی همراه باشید.
روغن کم کردن موتور نشانه چیست و چرا موتور روغن کم میکند؟
روغن موتور چیست؟
به لحاظ علمی، روغن موتور ترکیبی از روغنهای پایه و افزودنیهایی نظیر مواد ضد جوش، ضد زنگ، مواد ضد اکسید، مواد ضد کف، پایینآورنده نقطه ریزش و … است. روغن پایه معمولا از مواد معدنی یا نفت خام تولید شده و بسته به نوع روغن حدود 80 تا 95 درصد روغن موتور را تشکیل میدهد.
روغن موتورها در حالت کلی به سه دسته مینرال، سنتتیک و نیمه سنتتیک تقسیمبندی میشود که بررسی آنها از حوصله این مقاله خارج است.
وظایف روغن موتور
همانطور که عنوان شد مهمترین وظیفه روغن موتور، روانکاری و کاهش اصطکاک بین قطعات موتور است. اما روغن موتور وظایف دیگری نیز بر عهده دارند که اکثر افراد آشنایی با آنها ندارند. این وظایف عبارتند از:
آببندی: روغن موتور با ایجاد یک لایه نازک بین سیلندر و پیستون، مانع از نفوذ آب شده و در واقع به عنوان یک سیستم آببندی عمل مینماید.
خنککاری: دمای موتور به هنگام کار به شدت افزایش یافته که این گرما باعث بالا رفتن دمای قطعات مختف میگردد. روغن موتور تا حدودی به خنککنندگی موتور نیز کمک مینماید بدین صورت که گرمای بدنه موتور را جذب نموده و به دیواره خارجی موتور منتقل مینماید.
تمیزکاری: در اثر تماس قطعات با یکدیگر و احتراق، ذرات معلقی به وجود میآید که میتواند رسوب شده و باعث کثیفی موتور و قطعات آن گردد. روغن این ذرات را جذب خود نموده و تحویل فیلتر روغن میدهد.
جلوگیری از زنگزدگی: یکی از افزودنیهای روغن، مواد ضداکسید است که تا حدود زیادی مانع از زنگزدگی قطعات فلزی میشود.
ضربهگیری: قطعات متحرک در حین کار، ضرباتی را به یکدیگر وارد مینماید که روغن میتواند تا حدودی این ضربات را دمپ نماید.
دلایل کاهش روغن موتور
کاهش روغن موتور خودرو، برای بسیاری از رانندگان و مالکین خودور امری نگرانکننده است در حالیکه این قسمت از کاهش روغن خودرو، امری کاملا طبیعی بوده و اتفاقا حاکی از عملکرد موثر و مناسب روغن است. میزان کاهش مجاز روغن موتور وابسته به نوع خودرو شما میباشد ولیکن در حالت کلی، 2.1 تا 2.5 لیتر کاهش روغن در هر 1000 کیلومتر امری طبیعی است. اما کاهش بیش از حد روغن میتواند صدمات جبرانناپذیری را در پی داشته باشد و رانندگان باید به این موضوع بسیار دقت نموده و وسواس کافی در این زمینه به خرج دهند. عمده دلایل کاهش روغن موتور موتور به شرح ذیل است:
انتخاب روغن نامناسب: انتخاب روغن موتوری که مناسب خودرو باشد امری بسیار حیاتی بوده و بر عملکرد موتور بسیار تاثیرگذار است. چنانچه روغنی انتخاب نمایید که ویژگیهای فیزیکی آن متناسب با خودروی شما نباشد علاوه بر کاهش راندمان موتور، شاهد کاهش روغن موتور نیز خواهید بود. یکی از مهمترین خواص روغن، ویکسوزیته یا گرانروی است و زمانیکه شما روغنی با ویسکوزیته پایینتر از توصیه سازنده استفاده مینمایید عملا خود مسبب بسیار از مشکلات در موتور خواهید بود.
سوختن روغن: معمولا مقداری از روغن از طریق جداره سیلندر وارد محفظه احتراق شده و در فرآیند احتراق سوخته و از بین میرود. بر اساس محاسبات علمی میتوان انتظار داشت حدود 150 سانتیمتر مکعب روغن در هر 1000 کیلومتر، به دلیل احتراق، کاهش یابد.
شایان ذکر است که برای این موضوع عملا کاری نمیتوان کرد و باید مقدار کاهش را جبران نمود. چنانچه میزان نفوذ روغن بیش از حد مجاز باشد یا به عبارتی موتور دچار روغن سوزی شود؛ دودی غلیظ از اگزوز خارج میگردد.
شرایط رانندگی: رانندگی غیراستاندارد مصائب فراوانی را با خود به همراه دارد و یکی از این مصائب نیز کاهش بیش از حد روغن موتور است. به عنوان مثال چنانچه شما در اکثر مواقع با دور موتور بالا رانندگی مینمایید بر آببندها و واشرها فشار بسیار بالایی وارد شده و مصرف روغن نیز افزایش مییابد.
تبخیر روغن: تبخیر در مایعات امری گریزناپذیر بوده و روغن نیز از این قاعده مستثنی نیست ولیکن اگر دمای روغن بیش از حد مجاز باشد؛ میزان تبخیر نیز افزایش خواهد یافت.
نشتی روغن: نشتی روغن میتواند از کاسه نمد عقب میللنگ، واشر فیلتر روغن، کاسه نمد گلویی دلکو و … رخ دهد که باید به دقت و توسط مکانیک باتجربه بررسی گردد.
مشکلات آببندی و سوپاپها: یکی دیگری از مواردی که ممکن است باعث کاهش روغن گردد؛ مشکلات موجود در سیستم آببندی و سوپاپهاست که باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
چسبندگی سوپاپها و گاید: چسبندگی سوپاپها نیز باعث کاهش بیش از حد روغن میشود که متاسفانه این مشکل به این راحتیها نیز قابل تشخیص نیست.
فرسودگی رینگ پیستون: فرسودگی رینگ پیستون باعث نفوذ بیش از حد روغن به دخل سیلندر شده و در نتیجه احتراق، روغن نیز سوخته و از بین میرود.
کیفیت پایین روغن: روغن با کیفیت پایین علاوه برآنکه عملکرد مطلوب و مد نظر را نخواهد داشت بلکه میزان مصرف آن نیز میتواند بیش از حد معمول گردد.
“جمع بندی”
به آخرین بخش از مقاله ” روغن کم کردن موتور نشانه چیست و چرا موتور روغن کم میکند؟ ” رسیدیم. روغن موتور یکی از سیالهای حیاتی در خودرو بوده و در مقام مقایسه شاید بتوان آنرا همانند خون در بدن آدمی دانست؛ لذا به هنگام خرید روغن موتور، بسیار دقت نموده و سعی نمایید خریدتان در درجه اول بر اساس توصیههای سازنده بوده و چنانچه به هر دلیلی این امر برایتان میسر نیست؛ قبل از خرید روغن از یک کارشناس با تجربه راهنمایی بخواهید تا از مشکلات احتمالی آتی جلوگیری به عمل آید.
کارشناسان خدمات پس از فروش در مجموعه ی سرزمین خودرو نیلی آماده ارائه خدمات به شما همشهریان اصفهانی هستند.
{سرزمین خودرو نیلی با نیم قرن تجربه در کنار شماست}