معرفی کراس اوور SP0 سایپا

اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو در روزهای ابتدایی شهریورماه ۱۴۰۱ برگزار شد و خودروسازان داخلی جدیدترین محصولات و دستاوردهایشان را پیش روی کارشناسان و خبرنگاران خودرویی قرار دادند. سایپا حضور فعالی در این نمایشگاه داشت و علاوه بر نمایش شاهین اتوماتیک و آریا اتوماتیک که روی پلتفرم SP100 ساخته شده‌اند، پیش‌نمونه‌ای از تولیدات آینده‌اش را هم معرفی کرد. پلتفرم SP0، جدیدترین دستاورد سایپا است که پیش‌نمونه‌ها و ماکت‌هایی از آن در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفتند. کراس‌اوور SP0 سایپا، یکی از خودروهایی است که روی پلتفرم جدید ساخته خواهد شد و بعد از خودرو آریا، دومین کراس‌اوور این خودروساز محسوب می‌شود.

برای تپلتفرم SP0 سایپا

سال ۱۳۹۵ خبرهایی در مورد طراحی پلتفرم ملی توسط سایپا منتشر شد و بعدها با عرضه شاهین، رسما پلتفرم SP100 و محصولاتش رونمایی شد. مگاپلتفرم SP100 دوران جدید سایپا را آغاز کرد تا محصولات جدید سایپا روی دو پلتفرم SP1 برای خودروهای سگمنت C (کامپکت) و پلتفرم SP0 برای خودروهای سگمنت B (کوچک) طراحی و تولید شوند.
 
شاهین، به عنوان اولین خودرویی که روی پلتفرم SP1 ساخته شده، در سال ۱۳۹۹ رونمایی شد و بعد از آن نوبت به آریا رسید. در ادامه دو خودرو دیگر با نام‌های اطلس و سهند روی این پلتفرم طراحی شدند.
 
پلتفرم SP0 برای اولین بار در نمایشگاه تحول صنعت خودرو معرفی شد. محصولاتی که روی این پلتفرم ساخته می‌شوند، از خودروهای پلتفرم SP1 شامل شاهین و آریا کوچک‌تر خواهند بود. مینی کراس‌اوور SP0 و هاچبک SP0، دو خودروی این پلتفرم در قالب ماکت در نمایشگاه تحول ارائه شدند و طراحی یک خودرو سدان کوچک هم در دستور کار قرار دارد.

 

مشخصات فنی

هر چند کراس‌اوور SP0 حاضر در نمایشگاه، ماکت است و حتی پیش‌نمونه اولیه نیست و هنوز برای رسیدن به مرحله تولید راه درازی در پیش دارد، اما سایپا مشخصات فنی احتمالی آن را اعلام کرده است.

طبق بنری که در غرفه نمایشگاه قرار داده شده، مدل اتوماتیک مینی کراس‌اوور SP0 از یک موتور ۱.۶ لیتری توربو ۴ سیلندر استفاده می‌کند و حداکثر قدرت این پیشرانه ۱۴۸ اسب بخار است. بر اساس این مشخصات و همین طور اطلاعات و اخبار، موتوری که برای این خودرو در نظر گرفته شده، با نام ME16 شناخته می‌شود که همان TU5 پلاس است که در محصولات ایران خودرو به کار رفته.

کیسه هوای جانبی صندلی، کیسه هوای پرده‌ای، مولتی‌مدیا، چراغ روشنایی روز و سنسور پارک از آپشن‌هایی است در این کراس‌اوور کوچک خواهیم دید.

نکته جالب درباره مشخصات فنی SP0، استاندارد آلایندگی یورو ۴ است. یعنی خودرویی که هنوز نمونه اولیه آن ساخته نشده و چند سال بعد عرضه خواهد شد، از محصولات فعلی سایپا آلاینده‌تر است و به دلیل همین آلایندگی مجوز شماره‌گذاری دریافت نمی‌کند.

طراحی ظاهری

هدف از پلتفرم SP0، طراحی و تولید خودروهایی کوچک‌تر و جمع و جورتر از شاهین و آریا است. کراس‌اوور SP0 یا آن طور که سایپایی‌ها می‌گویند SP0 Mini SUV، ابعاد و اندازه و طراحی متفاوتی از دیگر کراس‌اوور سایپا، یعنی آریا دارد.

برای طراحی این خودرو از همان زبان طراحی شاهین استفاده شده و شباهت‌هایی به محصولات پلتفرم SP1 دارند. البته نمای عقب کراس‌اوور SP0 با آریا متفاوت است و به صورت جعبه‌ای طراحی شده که با پنجره سوم، ظاهری شبیه به مینی ون‌ها نیز پیدا می‌کند. همچنین می‌توان شباهت‌هایی بین این خودرو با پژو ۲۰۰۸ پیدا کرد.

تولید کراس‌اوور SP0

با توجه به اینکه ماکت مینی کراس‌اوور SP0 سایپا به نمایشگاه آورده شده، باید گفت که این خودرو فعلا در مرحله تحقیق و توسعه است و مراحل زیادی را باید تا رسیدن به نمونه تولیدی طی کند. می‌توان انتظار داشت که در بهترین حالت کراس‌اوور SP0 سال ۱۴۰۴ روی خط تولید قرار بگیرد.